03.01

Rafael Palacios

BC_Logo-removebg-preview.png

מידע

רפאל פאלאסיוס הוא הצעיר מבין תשעת ילדיו ממשפחת פאלסיוס-רמונדו (הידוע בעיקר בזכות אחיו הגדול, אלבארו פאלאסיוס שעשה מהפכה באזור היין פריוראט בראשית שנות התשעים). לאחר שרכש השכלה פורמלית בבורדו והיה אחראי על היינות הלבנים באחוזה המשפחתית בריוחה, הוא התוודע לזן ענבים עשיר ומינרלי ה"גודלו" (Godello) ובשנת 2004 עבר לוואלדורס (גליסיה, קרוב לגבול הפורטוגזי) שם הצליח לרכוש ולאסוף 26 חלקות קטנות של כרמים בסך של 24.5 הקטר שהוא עובד בימים אלה. הכרמים נטועים בגובה של 650-740 מטר, והאדמה חולית מעל בסיס גרניט וחלק מהגפנים מתקרבים למאה שנה. כרמים רבים נטועים על טרסות והגפנים נהנות מתערובת האקלים האטלנטי והים תיכוני. מרבית זני הגפן הנטועים בחלקות אלו הם "גודלו", עם חלק קטן של "אלבריניו" ו-"ורדחו". הגידול הוא אורגני וביו-דינאמי בחלקו, ואחרי בציר ידני, טכניקות ייצור היין נשמר מסורתי, תוך שימוש בשמרים טבעיים בלבד ותסיסה במיכלים ופודרה. שלושת היינות העיקריים המיוצרים הם:
"Louro" עשוי מהגפנים הצעירות יותר של האחוזה ומיושן בפודרה ישנה יותר.
"As Sortes" מיוצר מענבים שנבצרוו מגפנים בוגרות שבין 38 עד 95 שנים, והוא מיושן בחביות של 500 ליטר. היין הגבוה של היקב, "Sorte O Soro", מיוצר בכמות של פחות מ- 3,000 בקבוקים בשנה מכרם בודד של 0.47 הקטר עם גפנים שגילם מעל 40 שנה, אשר עוברים עיבוד לפי עקרונות ביו-דינמיים. היין מתיישן בחביות גדולות של 500 ליטר.

Rafael Palacios is the youngest of the nine children of the Palacios Remondo family (widely known for his older brother, Alvaro who revolutionized the wine region of Priorat in the beginning of the 1990s). After acquiring formal education in Bordeaux and working as the white wines maker at the family estate in Rioja, he was introduced to the mineral and rich Godello grape variety since 1996 – and in 2004 he moved to Valdeorras (Galicia, close to the Portugese border), where he managed to purchase and gather 26 small parcels of vineyards totaling 24.5 hectares which he works these days. The vineyards are planted in remote settings and altitude of 650 to 740 meters, and the soil is sandy over granite base and some of the vines are getting close to 100 years old. Due to erosion, many vineyards are planted on terraces and the vines enjoy mix of the Atlantic & Mediterranean climates. The majority of the vine’s variety planted on these plots are Godello, with small part of the ingenious Treixadura grapes. The viticulture is organic and partially biodynamic, and after hand harvest the wine making is traditional, using exclusively natural yeasts and fermentation in tank & foudre. The major three wines produced are: Louro is made of the younger vines of the estate and aged in older foudre. As Sortes is made from fruit harvested from old vines between 38 to 95 years old and is aged in 500 liters French oak barrels. The top wine, Sorte O Soro is a cuvee of less than 3,000 bottles per year from a 0.47ha single vineyard with vines age of over 40 years old which are farmed according to biodynamic principles. This wine is aged in large 500 liters new French oak barrels.
Rafa is widely considered one of the leading white wine producers in Spain today.

מפות

גלריה

יינות

Wine
Vintage
As Sortes Vsl do Bibei
2017
Luoro du Bolo
2017