01.61

Domaine Michel & Stephane Ogier

BC_Logo-removebg-preview.png

מידע

מישל אוז'ייה לא החל לייצר יין לפני 1982. לפני כן, מכר את כל היבול שלו לשאפוטייה וגיגל. רק משנת 1987 כל היינות היו מיוצרים ובקבוקים בבקבוק על ידי הדומיין.

הדומיין מנוהל על ידי בנו של מישל, סטפן אוז'ייה, שנולד בשנת 1977 - אחד מיצרני היין הצעירים ביותר בקוט רוטי. הוא החל לעבוד בדומיין לצד אביו בשנת 1998. מאז שהוא השתלט על הדומיין בשנת 2000 לאחר 5 שנים של לימודים בבון והתמחות בדרום אפריקה, רוח החיים והאנרגיה חזרה לדומיין. בעוד הוא צבר ניסיון וידע בכרמים השונים שבבעלות המשפחה, הוא התמקד בהרחבת אחזקות הכרמים ובבניית מרתף חדש. טכניקות ייצור היין הועצמו על מנת לזכות בעושר רב יותר. סטפן מתסיס את היין עם 20% אשכולות שלמים,התסיסה נעשית במיכלי נירוסטה ונמשכת עד 3-4 שבועות בטמפרטורה מקסימלית של 29 מעלות צלזיוס, והטרוארים הגדולים יותר מיושנים בחביות חדשות. מאז 2003 קיים מרתף מבוקר טמפרטורה חדש ויש מרתף גדול ומורחב . כל חלקה מותססת ומתבגרת בנפרד בכדי לכבד את הטרואר במלואו.

זמן קצר לאחר שהשתלט סטפן על הדומיין עליו, סטפן החל לבקבק מספר "קווה" יוקרה חדשים ובעשור האחרון הוא פיתח את סגנונו , שמייצר יינות מבוקשים ומשובחים ביותר באופן עקבי, בציר אחרי בציר.

היין המפורסם ביותר של הדומיין הוצג בשנת 1997 - קוט-רוטי " בל הלן", מכרם קוט-רוז'ייה. היין הזה הוא מחווה לאמו של סטפן, המובילה את רוח המשפחה. יין זה עשוי 100% סירה ומתיישן במשך 30 חודשים בחביות חדשות. 2,100 בקבוקים מיוצרים בשנה, ורק בשנים טובות.

Michel Ogier did not start making wine before 1982. Before that time he was selling his entire crop to Chapoutier and Guigal. By 1987 all wines were made and bottled by the domaine.
This small fine domaine is run by Michel’s son, Stephane Ogier, who was born in 1977 – one of youngest wine makers in Cote Rotie. He started working in the domaine alongside his dad in 1998. Since he took over from his dad Michel in 2000 after 5 years of studies in Beaune and a stage in South Africa, a lot of energy was added into the domaine. While he gained experience and knowledge of the various parcels owned by the family, he focused on enlarging the vineyard holdings and building a new cellar. The wine making techniques were intensified in order to gain more richness. 80% of the fruit is destalked, fermentation in stainless steel extends to 3-4 weeks at maximum temperature of 29 degrees centigrade and the more tannic appellations are aged in new oak. Since 2003 a new temperature-controlled cellar is in place and there is expanded barrel space. Fruit from all the plots is vinified separately so each terroir can be identified and respected.
Shortly after taking over, Stephane started to introduce new luxury Cuvees and over the last decade he developed his own style, which makes great, highly rated sought after wines and consistently fine wines vintage after vintage.
The most famous wine of the domaine was introduced in 1997 – the Cote-Rotie “Cuvee Belle Helene”, from the Cote-Rozier vineyard. This wine pays homage to Stephane’s mom, who leads the spirit of the family. This wine is made of 100% Syrah and is aged for 30 months in new oak. Max 2,100 bottles are made annually, and only in good years. Among the other wines are a classic Cote-Rotie, Cote-Rotie Lancement “Terroir de Blonde” and Cote-Rotie “les Embruns”

מפות

גלריה

יינות

Wine
Vintage
Cote Rotie "Mon Village"
2016
Cote du Rhone "Le Temps est Venu"
2017