01.19

Domaine Coche Dury

BC_Logo-removebg-preview.png

מידע

צריך לומר את השם מרסו כדי לעורר מספר רב של שאלות הנוגעות לאייקון של הכפר, ז'אן פרנסואה קוש. הוא החל לעבוד בכרמים המשפחתיים לצד אביו, ז'ורז', בגיל ארבע עשרה, והפך לדור השלישי של קוש שמטפח את הגפנים הללו. נישואיו עם אודיל דורי בשנת 1975 הוסיפו כרמים לאחזקות המשפחתיות, שהובילו להיווצרותו של דומיין קוש-דורי. מאז, האיש הצנוע ז'אן-פרנסואה קיבל רק באי-רצון את אור הזרקורים על יינותיו. כששואלים אותו, סביר להניח שהוא יגיד שמדובר בקפדנות, ערנות מתמדת והקפדה על המסורת שהופך את היינות למיוחדים כל כך. המורשת של ז'אן פרנסואה קשורה הדוקות לנזירים החקלאים המהודרים שהפיצו בעבר את האיזור בימי הביניים, שכן סגנון עבודתו כמעט הרמטי. היום, בנו רפאל, לקח את המושכות עם אשתו, שרלין, והשניים ממשיכים את המסורת המשפחתית ביראת כבוד רבה.

הדומיין מטפח כמעט 9 הקטר של כרמים על פני 6 אפלסיונים, מרסו, פוליני מונרשה, אוסה דורס, מונטלי ו-וולנה. כמחצית אחזקותיהם ממוקמות סביב מרסו, כאשר חלקות הבורוגון גנרי מקיפות את הבית והדומיין. למרות שהם ידועים בעיקר בזכות השרדונה שלהם, הם גם מבקבקים 6 פינו נוארים מעודנים. לא נטועים שיבוטים מכל סוג שהוא - זהו דבר נדיר בבורגון, שם חורפים קרים ולחים, סופות ברד ספונטניות באביב וגשמי בציר - כל אלה הופכים את החקלאות לאתגר. כאשר הענבים מגיעים למרתף, הוויניפיקציות ארוכות ומסורתיות, עם יישון ממושך על השמרים. הזמן הנוסף הזה מונע חמצון ועובד בד בבד עם הרעננות הנהדרת שהענבים שלו משיגים. שימוש בחלק ניכר בעץ חדש, לא כדי להשפיע על טעם היין, אלא כדי להעצים את פוטנציאל ההתיישנות של יינות הענק האלה ולשמש כתמיכה לפרי מושלם. קוש מאמין בתוקף כי היינות הלבנים של בורגון צריכים להיות בעלי אנרגיה ומתח, ולעולם הם אינם מהבשלים או הגבוהים ביותר באלכוהול מבין יצרני העל של בורגון. החומציות האדירה שלהם, המסתתרת לעתים קרובות בתוך העומק והשפע העוזר להם להתיישן בצורה כה מוצלחת. אף על פי שייצורם מוגבלים ביותר, כל סיכוי לטעום את היינות של קוש-דורי מבטיח הצצה נדירה לעבודת כרמים אולי הטובה ביותר שנראתה בבורגון לאורך ההיסטוריה.

One need only speak of Meursault to evoke a myriad of questions regarding the village’s resident icon, Jean-François Coche. He began working in the family vineyards alongside his father, Georges, at the age of fourteen, becoming the third generation of Coches to tend these vines. His marriage to Odile Dury in 1975 added to the family holdings, which lead to the formation of Domaine Coche-Dury. Since then, the enigmatic, modest, Jean-François has only reluctantly accepted the celebrity status of his wines. When asked, he would be most likely say that it is rigor, constant vigilance, and adherence to old-school tradition that makes the wines so special. Jean-François’ heritage seems more closely linked to the studious, farmer-monks that once propagated this area of Burgundy during the Middle Ages than to the stocky Gauls of lore, as his work style is almost hermetical. When Kermit, Coche’s biggest single client, calls for a rendezvous, he is always told, “Only in the evening when I come back from the vines.” Today, his son, Raphaël, has taken the reins with his wife, Charline, and the two continue the family tradition with great reverence.

The Coches farm almost nine hectares of vineyards on minuscule parcels over six communes: Meursault, Puligny-Montrachet, Auxey-Duresses, Monthelie, and Volnay. Approximately half of their holdings are situated around their hometown of Meursault, with their parcels of Bourgogne surrounding the home and winery. Though they are best known for their Chardonnay, they also bottle six exquisite Pinot Noirs. No clones of any kind are planted—an absolute rarity in Burgundy, where cold, humid winters, spontaneous springtime hail storms, and harvest rains all make farming a challenge. Once in the cellar, vinifications are long and traditional, with extended lees contact. This extra time on the lees prevents oxidation and works in tandem with the terrific freshness his grapes achieve. A good proportion of new wood is used, not to influence the taste of the wine, but rather to extend the cellar-aging potential of these pedigreed wines and to serve as a clean slate for perfect fruit. Coche believes strongly that the white wines of Burgundy should have nerve, and his are never among the ripest or highest in alcohol of his colleagues. It is their vibrant acidity, often hidden in the opulence that helps them to age so successfully and predictably. Though their bottlings are extremely limited, any chance to taste the wines of Coche-Dury promises a rare glimpse into some of the greatest vineyard management and winemaking in the world.

מפות

גלריה

יינות

Wine
Vintage