01.67

Château de Béru

BC_Logo-removebg-preview.png

מידע

השאטו ההיסטורי בבעלות משפחת ברו כבר 400 שנים. עד משבר הפילוקסרה בתחילת המאה העשרים, כשעקרו את כל הגפנים, המשפחה הסתמכה אך ורק על היין על הכנסותיו. רק בשנת 1987, התחייב אריק דה ברו, מתוך תשוקה ליין, לשוב ולנטוע מחדש את כל הכרמים, ובמיוחד את "קלו ברו" המפורסם.

אשתו, לוראן ובתם אתנאיס מנהלות כעת את השאטו. הן השקיעו מאמצים רבים כדי לשפר את איכות הייצור ולהעניק התחלה חדשה לדומיין. המאמצים האדירים הללו והבחירה לאמץ שיטות אורגניות וביו דנימיות התחילו להניב פירות החל מבציר 2004, כאשר אתנאיס קיבלה את הפיקוד על היינות.

שאבלי משתרעת על שטח רחב ומציעה סוגים שונים של טרוארים. במקרה הספציפי של שאטו דה ברו, אחזקותיו משתרעות על 8 הקטר. כולם ממוקמים באזור הכפר "ברו" ומעניקים יינות המבטאים את האדמה הגירית והמאובנת האופיינית לכפר.

הגפנים בממוצע בנות 30 שנה, התסיסות חלקן נעשות במיכלי נירוסטה וחלקן בחביות עץ ישנות. שימוש העץ החדש ביקב שואף ל-אפס. מאז 2006 בוצעו שיפורים ניכרים, בטיפולים אורגנים למניעה של מחלות, באימוץ שיטות ביו דינמיות נוקשות ובעבודת הכרמים.

The Béru family has owned the historical Château de Béru domain for 400 years. Until the philloxera crisis, when all the vines were uprooted, at the beginning of the 20th century, the domain used to rely solely on the wine for its revenues. It was only in 1987, that the Comte Éric de Béru, out of passion for wine, undertook to replant the entire vineyard, and in particular, the famous Clos Béru.

His wife, Laurence and their daughter Athénaïs are now running the domain. They have invested considerable means to improve the production quality and give a fresh start to the domain. These tremendous efforts and the choice to adopt organic farming are beginning to bear fruits, and are noticeable in the vintages that have been vinified by Athénais and her team since 2004.

The Chablis covers a wide area and offers very contrasted types of terroirs. In the particular case of the Château de Béru, the domain’s parcels cover a total of 8 hectares. They all are located in the Béru area and give wines that express the mineral and iodised notes typical of the village wines. The vines are 30 years old. They are conducted in guyot double shoot, the density of plantation is 6500 feet per hectare.

Considerable improvements have been made since 2006, noticeably in the organic prevention of diseases, in the trellising, biodynamic practices, and in the soil work.

מפות

גלריה

יינות

Wine
Vintage